, ,

MUHAMMED MUSTAFA (SALLALLAHU ALEYHİ VE SELLEM>' iN GÖNDERiLMESi, Âl-i İmrân Sûresi 1 ila 4.ayetleri

Allah'a hamdederim. O Allah ki şanı yücedir. Bütün alemi insan için, insanı da kendisi için yaratmıştır. Ey ilahi sırları araştıran, bilmiş ol ki, Allah Teala peygamberlerin binasına onunla başladı ve onunla sona erdirdi. 
Bütün ahkâmı içinde topladığı Kur'an-ı Azim'i ona indirdi. Onun vasıflarını Kur'an'da açıkladığı gibi, Tevrat, İncil ve Zebur'da da açıkladı. Onu her yönü ile olgunlaştırdı. 

Livaü'l-Hamd ve Makam-ı Mahmud'u ona vermekle ins ile cinnin peygamberi, dünya ve ahiretin nuru oldu. Kaabe Kavseyn'in sırrına, yani manen iki ok miktarı Allah'a yaklaşmakla alemlerin sultanı oldu. 

Salat ve selam ona ve takva sahibi iyilerden olan onun al ve ashabına olsun ki, onlar haberleri tahkik eden ve haberleri doğru veren kimselerdir. Bundan sonra bilmiş ol ki Allah Teala, Resul-i Ekrem hakkında:

Âl-i İmrân Sûresi 1 ila 4.ayetleri
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ

 الٓمٓۚ
Elif Lâm Mîm..

  اَللّٰهُ لَٓا اِلٰهَ اِلَّا هُوَۙ الْحَيُّ الْقَيُّومُۜ
Allah, kendisinden başka hiçbir ilâh bulunmayandır. Diridir, kayyumdur
نَزَّلَ عَلَيْكَ الْكِتَابَ بِالْحَقِّ مُصَدِّقاً لِمَا بَيْنَ يَدَيْهِ وَاَنْزَلَ التَّوْرٰيةَ وَالْاِنْج۪يلَۙ

مِنْ قَبْلُ هُدًى لِلنَّاسِ وَاَنْزَلَ الْفُرْقَانَۜ اِنَّ الَّذ۪ينَ كَفَرُوا بِاٰيَاتِ اللّٰهِ لَهُمْ عَذَابٌ شَد۪يدٌۜ وَاللّٰهُ عَز۪يزٌ ذُوانْتِقَامٍ
O, sana Kitab’ı hak ve kendisinden öncekileri doğrulayıcı olarak indirdi. O, daha önce Tevrat’ı ve İncil’i insanlar için birer hidayet olarak indirmişti. Furkan’ı da indirdi. Şüphesiz, Allah’ın âyetlerini inkâr edenler için şiddetli bir azap vardır. Allah, mutlak güç sahibidir, intikam sahibidir.
buyurmuştur.

Bir kudsi hadiste de şöyle buyurulmuştur:

«Eğer sen olmasaydın Ben eflaki yaratmazdım». 

Abdullah İbni Abbas (radıyallahu anh)'ın anlattığına göre, 

Resul-i Ekrem: 

- Allah Teala'nın ilk yarattığı benim nurumdur, buyurdu. 

Diğer bir rivayette de: 

- İlk olarak benim aklımı yaratmıştır, buyurmuştur. 

Başka bir rivayette de: 

«Ben Allah'dan, mü'minler de bendendir», buyurmuştur. 

Buna benzer daha pek çok rivayetler vardır. 

Bütün varlıkların onun nurundan meydana geldiğini ve yaratıkların en üstünü olduğunu anlatmak üzere muhakkiklerin kutbu olan Hz. Ali diyor ki: 

- Allah Teala önce Resûl-i Ekrem'in nurunu yarattı. Sonra bu nurdan Arş'ı ve Kürsi'yi yarattı. Daha sonra Cennet ve Cehennem' i, yer ve gökleri var etti. Adem (aleyhisselam)' ı yaratmadan üç yüz yirmi dört bin yıl önce Resul-i Ekrem'in nurunu yarattı. Sonra on iki hicab yarattı ki onlar kudret, azamet, minnet, rahmet, saadet, keramet, menzilet, hidayet, nübüvvet, rif'at, heybet ve şefaat hicablarıdır. Resul-i Ekrem'in nuru on iki bin yıl kudret hicabı içinde, on bir bin yıl azamet hicabında, on bin yıl minnet hicabında, dokuz bin yıl rahmet hicabında, sekiz bin yıl saadet, yedi bin yıl keramet, altı bin yıl menzilet, beş bin yıl hidayet, dört bin yıl nübüvvet, üç bin yıl rif'at, iki bin yıl heybet ve bin yıl da şefaat hicabında bekledi. Sonra altı bin yıl Arş'da durdu. Sonra da sırasıyle Adem (aleyhisselam)'ın beline, oradan Şit (aleyhisselam)'a ve böylece ta Muttalib'in oğlu Abdullah'a kadar geldi ve nihayet Mekke-i Mükerreme'de dünyaya geldi.

ENVARü'L-AŞIKİN 286-287-288
Share:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder