25 Mart 2022 Cuma

Fetih suresi 5.ayetin tefsiri,


لِيُدْخِلَ الْمُؤْمِن۪ينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ جَنَّاتٍ تَجْر۪ي مِنْ تَحْتِهَا الْاَنْهَارُ خَالِد۪ينَ ف۪يهَا وَيُكَفِّرَ عَنْهُمْ سَيِّـَٔاتِهِمْۜ وَكَانَ ذٰلِكَ عِنْدَ اللّٰهِ فَوْزًا عَظ۪يمًاۙ


Allah, bu fethi sana, îman eden erkeklerle kadınları, içinde ebedi kalacakları, altından ırmaklar akan cennetlere koymak ve yaptıkları kötülükleri silmek için ihsan etti. İşte bu, Allah nezdinde büyük bir kurtuluştur.

Ey Rasûlüm, Allah sana apaçık bir zafer ihsan etti ki sen rabbine, bu zafere karşılık şükredesin ve ona hamdedesin. O da senin bu şükür ve hamdine karşılık geçmiş ve gelecek günahlarını affetmiş olsun. Yine Allah sana bu apaçık fethi ihsan etti ki, mü’min erkek ve kadınlar, rablerinin kendilerine lütfettiği bu fethe ve müşriklere galip gelmeye karşılık rablerine şükredip hamdetsinler. Rableri de onları altından ırmaklar akan ve içinde ebedi kalacakları cennetlere koysun. Salih amellerine karşılık kötü amellerini affetsin. İşte Allah'ın mü’minlere vaadettiği bu nimetlere erişmek, Allah katında en büyük kurtuluştur.

*Bu âyet-i kerime’nin nüzul sebebi hakkında Enes b. Mâlik'ten şunlar Rivâyet edilmektedir. Enes diyor ki: "Şüphesiz ki biz sana apaçık bir fetih verdik." âyetindeki fetihten maksat, Hudeybiye musalahasıdır. 
Bu âyet inince Resûlüllah'ın sahabileri kendisine şöyle dediler: 
"Fethin sana ihsan edilmesi ve geçmiş ve gelecek günahlarının bağışlanması sana mübarek olsun. Ya bizim için ne var?" Bunun üzerine Allahü teâlâ: 
"Allah bu fethi sana, iman eden erkeklerle kadınları içinde ebedi kalacakları, altından rımaklar akan cennetlere koymak ve yaptıkları kötülükleri silmek için ihsan etti." âyetini indirdi.

Allah'ın tedbir ve tasarrufunun işaret ettiği mânâ şudur: Mü'minler Allah'ın nimetini bilsinler ve O'na şükretsinler de cennete girsinler diye, onları kâfirlere musallat etti.

Allah günahları, müminleri cennete sokmadan önce örtülü tutar, açığa çıkarmaz. Ta ki onlar cennete günahlardan temizlenmiş bir vaziyette girsinler...

Allah katında büyük bir kurtuluştur. Yani ”Kurtuluş" diye tercüme ettiğimiz ”fevz" kurtuluşla beraber zafer anlamındadır. ”Allah katında" sözünün anlamı da O'nun ilmi ve takdirinde demektir.

TEFSİR-İ KEBİR / TE’VİLÂT(Muhyiddin İbnü'l Arabî)

5- (İşte bu sekine) Erkek ve kadın mü’minlerin, altlarından nehirler akan, ebedi olarak kalacakları cennetlere dahil olmaları ve onlara mağfiret etmesi (günahlarını örtmesi) içindir… Bu, Allah’ın katında büyük bir kurtuluştur. “Mümin erkeklerle mümin kadınları…koyması...içindir…” sekineyi indirerek onları “cennetlere…” altlarında ilim, tevekkül, rıza ve marifet gibi hal ilimlerinden, makamlardan, hakikâtlerden ve irfandan oluşan ırmakların aktığı sıfat cennetlerine koyması içindir. “Onlara mağfiret etmesi içindir” nefislerin sıfatlarından ibaret günahlarını örtmesi, affetmesi içindir. “Allah katında…bir kurtuluştur…” yakınlaştırılmış mukarrebinin derecelerine ulaşmak “büyük” bir kurtuluştur fiil cennetlerine oranla…



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Your Ad Spot

Sayfalar